Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012


GP Ιαπωνίας FP2: O Webber έστειλε μήνυμα


Ο Αυστραλός ήταν ο ταχύτερος στο δεύτερο σκέλος δοκιμών στη Suzuka

Ο Mark Webber ήταν ο ταχύτερος στο FP2 του Grand Prix Ιαπωνίας έχοντας πίσω του μόλις δύο δέκατα του δευτερολέπτου τον Lewis Hamilton και στα 3 δέκατα τον team-mate του, Sebastian Vettel. Η πρώτη ημέρα στη Suzuka έδειξε ότι η McLaren και η Red Bull Racing παραμένουν τα πιο γρήγορα μονοθέσια με τον Alonso όμως να τους έχει από κοντά. Σίγουρα ο ανταγωνισμός για το υπόλοιπο του 3ημέρου θα είναι σκληρός. Όταν άναψε το πράσινο φως για το FP2 ο Jean Eric Vergne έκανε την αρχή με τον Sergio Perez να τον ακολουθεί. Στη συνέχεια περισσότερα μονοθέσια γέμισαν τη Suzuka δίνοντας χαρά στον κόσμο που παραδοσιακά δίνει δυναμικό παρών στις κερκίδες ακόμα και στα FP. Τα πρώτα 5 λεπτά είχαν ιδιαίτερη δράση με περισσότερα από 10 μονοθέσια να σημειώνουν χρονομετρημένους γύρους. Η δράση όμως διακόπηκε απότομα όταν λίγο πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου 10λέπτου ο Di Resta έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του στη Spoon Curve καταλήγοντας στις μπαριέρες. Ο Σκοτσέζος πάτησε για λίγο έξω από τα όρια της διαδρομής με αποτέλεσμα να χάσει το πίσω μέρος και να καταστρέψει την VJM05. Η διαδικασία διακόπηκε με κόκκινη σημαία καθώς έπρεπε να απομακρυνθεί με ασφάλεια το μονοθέσιο αλλά και τα χώματα μέσα από την πίστα. Μέχρι εκείνο το σημείο ταχύτερος ήταν ο Grosjean. Λίγα λεπτά αργότερα το πράσινο φως άναψε και πάλι στο τέλος του pitlane και οι οδηγοί βγήκαν ξανά στην πίστα. Ο Alonso στην πρώτη του χρονομετρημένη προσπάθεια πέρασε στην κορυφή ακολουθούμενος από τον Hamilton στη 2η θέση και τον Vettel στην 3η θέση. Σε αυτό το σκέλος η Lotus είχε αφαιρέσει το διπλό DRS από το μονοθέσιο του Raikkonen που δοκίμαζε στο FP1 και είχε τοποθετήσει μια νέα εμπρός πτέρυγα για δοκιμές. Ο Φινλανδός όμως στο πρώτο ημίωρο της περιόδου αντιμετώπισε πρόβλημα με το KERS το οποίο έκανε το μονοθέσιό του επικίνδυνο ακόμα και για τον ίδιο, έτσι πέρασε αρκετή ώρα στα pit.
Λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιώρου ο Button πέρασε στην κορυφή των χρόνων έχοντας πίσω του τον Webber. Με την συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρας η κατάταξη στην κορυφή δεν άλλαξε με τον Βρετανό να ηγείται. Παράλληλα ο Petrov ήταν ο πρώτος που τοποθέτησε τα μαλακά Pirelli για πρώτη φορά στο 3ήμερο. Τα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιώρου η προετοιμασία για τον αγώνα συνεχίστηκε με την πλειοψηφία των οδηγών να έχουν στο πρόγραμμα τα σκληρά ελαστικά της Pirelli. Ο Vettel ανέβασε ρυθμό και πέρασε στην κορυφή. Παράλληλα ο Kobayashi ήταν ο επόμενος που τοποθέτησε τα μαλακά ελαστικά στο μονοθέσιό του. Ο Ιάπωνας στην πρώτη του προσπάθεια με τα μαλακά πέρασε δεύτερος. Λίγα λεπτά πριν τα μισά της περιόδου οι γρήγοροι συνδυασμοί τοποθέτησαν τα μαλακά ελαστικά της Pirelli στα μονοθέσιά τους με αποτέλεσμα η πρώτη θέση να αλλάξει χέρια, αρχικά ο Button κινήθηκε ταχύτερα και στη συνέχεια ο Grosjean. Λίγα λεπτά αργότερα όμως ο Vettel έβαλε τα μαλακά ελαστικά και αμέσως πήρε ξανά τα ηνία της κατάταξης. Λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου ημιώρου ο Hamilton βγήκε στην πίστα με τα μαλακά ελαστικά και πέρασε στην πρώτη θέση. Όμως ο Webber στην πρώτη του προσπάθεια με τα μαλακά ήταν ακόμα ταχύτερος παίρνοντας τα ηνία της κατάταξης με την συμπλήρωση του δεύτερου ημιώρου.
Τα τελευταία 30 λεπτά της περιόδου οι οδηγοί επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση της μαλακής γόμας με διάφορα set-up και φορτία καυσίμου ώστε να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται για τον αγώνα της Κυριακής. Αυτό σε συνδυασμό με τη φθορά των ελαστικών είχε ως αποτέλεσμα οι χρόνοι στην κορυφή να μην αλλάξουν. Έτσι ο Mark Webber ήταν ο ταχύτερος του δεύτερου σκέλους δοκιμών με τον Lewis Hamilton να τον ακολουθεί 2 δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από την 2η θέση. Τρίτος ταχύτερος ήταν ο Sebastian Vettel.Οι διαφορές για μια ακόμα φορά ήταν πολύ μικρές και τα πρώτα δείγματα έδειξαν ότι θα έχουν σκληρό ανταγωνισμό στο υπόλοιπο του 3ημέρου.

Η δράση συνεχίζεται αύριο, Σάββατο, στις 5:00 το πρωί ώρα Ελλάδας με το FP3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου